Početna 5 Čišćenje poslovnih prostora 5 Vrtići, škole i fakulteti – Čista i zdrava mesta za učenje UVEK!
0
(0)

Higijena vrtića i škola, kao i drugih obrazovnih institucija, direktno je povezana sa opštom bezbednošću dece i omladine, odnosno sa uslovima njihovog obrazovanja.

Posle pandemije virusa korone, higijena vrtića i škola je postala prioritet nad prioritetima i ta pozitivna praksa se i dalje ne napušta. A, to je, mora se priznati, ogroman plus obrazovnom sistemu Republike Srbije.

Jer, sanitarno ispravno i bezbedno okruženje se nesumnjivo pozitivno održava na učenje i razvoj. Uz to, propagira prijatno iskustvo boravka u školskim klupama, ostavljajući dobar utisak i na roditelje. Stvara se uverenje da se škola na sve načine zalaže za dobrobit učenika.
Pročitajte još i: Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja – Naš doprinos zdravstvenoj nezi >> 

Zašto je higijena vrtića i škola (oduvek bila) toliko bitna?

Svedoci smo da se u mnogim ustanovama obrazovanja i vaspitanja pre pandemije nije mnogo polagalo na pravilno održavanje higijene. Međutim, drastične promene koje je korona sa sobom donela uticale su i na buđenje svesti o važnosti čistoće.

Ne samo toaleta, nego i drugih prostorija: soba za igru, učionica, hodnika, kantina, univerzitetskih slušaonica, amfiteatara i biblioteka. Sala za fizičku kulturu, svlačionica, prostorija za seminare i konferencije takođe.

higijena vrtića i škola invekta 2

Foto: Pexels, Caleboquendo / Freepik

Brojna pitanja su tada otvorena, a sve obrazovne ustanove su se morale pozabaviti planiranjem setova mera sanitarnog održavanja prostora. Ali, i lične higijene predškolaca, učenika, studenata, vaspitača, nastavnika, profesora i nenastavnog osoblja.

Postavljen je primarni cilj: sprečavanje daljeg širenja opasnog virusa i time zdravstvena zaštita svih korisnika. Taj cilj je, iako možda nešto manji intenzitetom, još na snazi.

Kompanija Invekta je zbog toga osećala odgovornost da se dodatnim kapacitetima uključi u sanitizaciju vaspitno-obrazovnih institucija. I – u praksi demonstrira svoje 20-godišnje iskustvo primene profesionalnih sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Potpuno adekvatnih primeni u ovoj vrsti objekata, što potvrđuju sertifikati koje poseduje:

Pročitajte još i: Šta je sindrom bolesnih zgrada i da li je prisutan kod vaših zaposlenih? >>

Obuhvat plana čišćenja vrtića, škola i visokoškolskih ustanova

Da bi se uvek poštovao visok standard čistoće, treba se služiti pouzdanim sredstvima / mašinama i oprobanim metodama. U tom smislu, precizan plan higijenskog održavanja svih prostorija u datom školskom objektu obavezno mora naznačiti sledeće:

higijena vrtića i škola invekta 3

Foto: Freepik, Rawpixel / Freepic.diller / Vecteezy, Jemastock

Dnevno čišćenje

Dnevno čišćenje se sprovodi profesionalnim, netoksičnim tečnostima i obuhvata tretiranje svih površina koje se najviše koriste:

  • višekratno pranje toaleta i uklanjanje kamenca (ribanje WC-šolja, pisoara, lavaboa, sanitarija, ogledala, četki);
  • dezinfekciju kvaka i sanitarija;
  • brisanje podova mopom;
  • čišćenje i pražnjenje kanti za smeće;
  • redovne i pravovremene dopune papirne konfekcije (ubrusa, toalet-papira), sapuna i tečnosti za dezinfekciju ruku;
  • čišćenje i dezinfekciju školskih klupa i stolica;
  • brisanje mobilijara u administrativnim prostorijama (stolovi, rukonasloni i nogice na stolicama, elektronska oprema);
  • usisavanje tepiha i itisona.

Sve ove aktivnosti se izvode u saglasnosti sa MSDS listom, koju dostavljamo na zahtev ustanove.

Generalno čišćenje

Generalno čišćenje se sprovodi periodično, obično na 3–6 meseci, odnosno po potrebi (nakon renoviranja, zamene stolarije, grubih građevinskih radova) i podrazumeva:

  • čišćenje celokupnog mobilijara;
  • pranje staklenih površina;
  • čišćenje venecijanera, prozorskih okna i simsova;
  • čišćenje vrata i dovrataka;
  • skidanje paučine;
  • antivirusnu dezinfekciju kontaktnih, najčešće korišćenih površina (kvake, prekidači, pultovi, elektronska oprema);
  • usisavanje tepiha u kancelarijama usisivačima sa specijalnim filterima za dubinsko usisavanje;
  • dubinsko pranje itisona i tapaciranog nameštaja u kancelarijama;
  • mašinsko pranje i poliranje tvrdih podova;
  • detaljno čišćenje toaleta i trpezarije (uključujući i zidne pločice).
Sanitizaciju i dezinfekciju sprovodi Invektin obučen higijeničarski tim sertifikovanim antivirusnim i baktericidnim tečnostima. One eliminišu 0,0001% virusa, bakterija i drugih patogena, što je veoma bitno sa aspekta sprečavanja širenja zaraze među brojno velikim kolektivima kakvi su školski.

Poseban aspekt održavanja higijene i zdravstvene ispravnosti školskog objekta predstavlja čišćenje HVAC sistema. Ovom radnjom se obezbeđuje uvek čist i uredan dotok svežeg vazduha, odnosno nesmetano grejanje i hlađenje.

Pročitajte još i: Šta za vaše poslovanje znači generalno čišćenje objekata? >> 

Higijena vrtića i škola – Bez prljavštine i nereda tokom cele školske godine!

Ukoliko biste se opredelili za stručnu službu održavanja higijene vašeg obdaništa, škole ili fakulteta, ne biste morali brinuti o skupim potrepštinama za čišćenje. Oprema, zaštitna odeća, industrijske mašine – sve to Invekta obezbeđuje i pruža najviši nivo ugovorene usluge.

Redovna higijena vrtića i škola, odnosno univerziteta i pridruženih ustanova, pomaže da deca, đaci i studenti ostvare svoje kapacitete. I, imaju maksimalne koristi od mesta za učenje.

Čisto okruženje ima nemerljiv pozitivan uticaj i na nastavnike i pomoćno osoblje, koje će biti efikasnije u poslu i zadovoljnije uslovima rada. Svakako, zaštićeno od alergijskih reakcija i kompromitovanja postojećih bolesti.

Jer, samo ambijent bez naslaga prašine, masnoće, buđi, gljivica, bakterija i virusa može biti zdravstveno ispravan i dovoljno podsticajan za sve tokom cele školske godine.

Pročitajte još i: Održavanje objekata za maksimalnu produktivnost i uspeh u svakoj branši >>

Dezinsekcija i deratizacija – Dodatne mere koje higijena vrtića i škola može obuhvatati

Promocija čistoće i dobrog zdravlja u (visoko)školskim ustanovama ponekad podrazumeva i borbu sa insektima i glodarima. Ove pošasti je najbolje prevenirati. Ali, ako se već zapate, valjalo bi hitno reagovati jer se izuzetno brzo množe i uzrok su, tj. prenosioci zaraze.

To je još jedan razlog zbog kojeg je važno sprovoditi dnevno i generalno čišćenje, odnosno dezinfekciju svih površina i skrivenih kutaka. Jer, ukoliko bi na vreme bila primećena jaja i(li) tragovi izmeta štetočina, moglo bi se odmah delovati. Pre nego što se neželjena situacija otrgne kontroli.

Krajnje delotvornim sredstvima, neškodljivim po ljude, suzbijanje insekata, miševa i pacova vršimo brzo i temeljno. Po potrebi ga, predostrožnosti radi, možemo pereiodično ponavljati i osigurati da se štetočine više nikad ne pojave u školskim prostorijama.
higijena vrtića i škola invekta 4

Foto: Freepik / Freepik, Storyset

Iz svega navedenog se može zaključiti da za kvalitetno podučavanje i akreditaciju obrazovne ustanove nije dovoljan samo kvalitetan nastavni kadar i valjano tehnički opremljen prostor.

Promociji pozitivne reputacije i izvrsnosti značajno doprinosi čisto, reprezentativno okruženje i dobra prva impresija svih zainteresovanih za upis i rad.

Početak nove školske godine se bliži i krajnje je vreme da se razmisli o kontaktiranju sa profesionalnom službom za čišćenje. Bilo da tek otvarate ustanovu, bilo da želite saradnju sa novim pružaocem usluga održavanja objekta. Raspust je idealno vreme za pozitivne promene!

Pošaljite nam zahtev za ponudu putem mejla office@invekta.rs ili upitne forme u prilogu i očekujte brzo odgovor.

 

    Vrsta usluge: *

    Dinamika: *

     

    POSLEDNJE SA BLOGA

    INSTAGRAM

    FEJSBUK

    Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

    Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

    Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

    Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

    Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

    Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

    Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

    Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

    Poboljšajmo ovu objavu!

    Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

    Ocena čitalaca

    (Ocena je izneta na osnovu unosa)

    0 Komentara

    Pošalji komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Ko radi, taj i – prlja!

    A, mi smo svuda gde se radi.
    Naši klijenti to potvrđuju.