Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja – Naš doprinos zdravstvenoj nezi

Početna 5 Čišćenje zdravstvenih ustanova 5 Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja – Naš doprinos zdravstvenoj nezi
0
(0)

Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja (medicinsko čišćenje i dezinfekcija) neophodni su postupci u sprečavanju širenja virusa i drugih zaraza.

Medicinske ustanove su u konstantnoj opasnosti od virusne kontaminacije, te je redovno i celodnevno sprovođenje sanitarnih tretmana od ogromnog značaja za očuvanje zdravlja pacijenata i osoblja.

Intenzivnije i učestalije higijenske aktivnosti se sprovode tokom pandemija, kao što je to slučaj sa još aktuelnom koronom, odnosno tifusom, tuberkulozom i variolom verom u prošlom veku.

Pročitajte još i: Šta je sindrom bolesnih zgrada i da li je prisutan kod vaših zaposlenih? >>

Po čemu se higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja razlikuje od drugih komercijalnih čišćenja?

Kada je reč o održavanju higijene zdravstvenih ustanova (bolnica, domova zdravlja, ordinacija, laboratorija i apoteka), akcenat je na bakteriološkoj ispravnosti svih površina. Horizontalnih (podova, stepeništa), vertikalnih (zidova, vrata, prozora) i taktilnih (gelendera, kvaka, prekidača, kupatilskih sanitarija, nameštaja i medicinske opreme).

Samo je potpuno sterilna sredina dovoljno dobar i bezbedan bolnički ambijent, a postizanju tog visokog cilja uvek se teži. 

S druge strane, prilikom čišćenja kancelarija, na primer, u kojima uobičajeno postoje itisoni i tapacirani nameštaj, ne očekuje se apsolutna sterilizacija. Bolnički nivo higijene se ne zahteva ni u fabrikama (gde se radi sa industrijskim alatima i mašinama). Prosto zato što u njima ne borave zdravstveno osetljive i(li) infektivno ugrožene kategorije (bolesnici u teškim stanjima, sa specifičnim bolestima i kompromitovanim imunitetom, postoperativni pacijenti i porodilje).

Pročitajte još i: Čisto, čistije najčistije – Uredno kao apoteka! >>

Koje elemente i etape obuhvata medicinsko čišćenje?

Kompanija Invekta kroz tri programa primarnog sanitarnog zbrinjavanja prati medicinsku ustanovu prilikom njenog otvaranja i kasnije, tokom rada:

Čišćenje posle završnih zanatskih radova

Pre nego što zdravstvena ustanova zvanično počne sa radom i prijemom pacijenata, potrebno je izvršiti konačnu kontrolu svih prostorija i uređaja. U finalu finala, odmah po odlasku majstorâ, pristupa se uklanjanju ostataka građevinskog materijala. Peska, prašine, fleka od kreča, maltera i fug-mase, krhotina, omotnica kablova, zalutalih šrafova, kutija, papira i dr.

Invektini iskusni čistači su već godinama na ovoj, prvoj liniji fronta. Ali, i na narednoj, koja sledi.

higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja invekta 2

Foto: Freepik, Wirestock / Invekta

Pročitajte još i: Čišćenje i dezinfekcija u staračkim domovima >>

Dnevno higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja

Da bi klinika ili ordinacija zadovoljile najviše higijensko i zdravstvenobezbednosne standarde, za početak – moraju biti čišćene svakoga dana, i to u više pravilno raspoređenih vremenskih intervala.

U slučaju ekscesnih, vanrednih situacija (izlučivanja telesnih tečnosti, prolivanja hemikalija i dr.), deluje se hitno, u skladu sa datom situacijom. Pri tome se koriste registrovana biocidna sredstva, pretežno ona koja istovremeno čiste i dezinfikuju.

Opremljeni najkvalitetnijim industrijskim mašinama za čišćenje, deterdžentima i dezinfekcionim tekućinama, higijeničari kompanije Invekta nastupaju sigurno, rade sistematično i deluju efikasno. Prateći sledeće, strogo definisane korake, brzo izvršavaju zadatke i ostavljaju sve prostorije i površine maksimalno čistim:

 1. izbacuju smeće i dezinfikuju kante;
 2. mekim četkama metu podove uklanjajući naslage prašine i čvrste otpatke (hranu, ambalažu, papir, medicinski otpad i sl.);
 3. ribaju i dezinfikuju lavaboe, tuš-kabine, sanitarije i WC-šolje;
 4. dopunjuju dispenzere za ubruse / toalet papir i dozatore za sapun / dezinficijense;
 5. brišu i dezinfikuju naslone / okvire kreveta, noćne komode, stalke za infuziju, utičnice, prekidače i dugmad za pozivanje osoblja;
 6. mopiraju i vrše dezinfekciju podova u operacionim salama, ordinacijama, bolničkim sobama, trpezarijskim i toaletnim prostorijama;
 7. čiste staklene površine (prozore i pregradne panele);
 8. uklanjaju prljavštinu, alergene i infektivne agense sa drugog (ne)medicinskog inventara (opreme, namenskog nameštaja, mobilijara i pultova u čekaonicama);
 9. dubinski čiste bolničke madrace;
 10. brišu vrata svih prostorija (soba, ordinacija, operacionih sala, toaleta, trpezarija), posebno obraćajući pažnju na dezinfekciju kvaka;
 11. mašinski peru i poliraju tvrde podove u prijemnim holovima, čekaonicama i hodnicima.
higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja invekta 3

Foto: Invekta / Freepik

Samo poštovanjem svih navedenih etapa procesa čišćenja i odgovornim delovanjem, mogu se preventirati infekcije i obezbediti uslovi za najbolju zdravstvenu negu pacijenata i zaštitu zaposlenih.
Pročitajte još i: Šta je HVAC sistem i zašto je bitno da uvek radi kao sat? >>

Generalno čišćenje i dezinfekcija za maksimalnu higijenu

Za zdravstvene ustanove opšteg tipa uobičajen je veliki broj posetilaca svakoga dana, a u zavisnosti od uže namene i kapaciteta objekta – i ležećih pacijenata. Zato je od najveće važnosti napraviti konstruktivan plan čišćenja na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Samo na taj način se medicinska delatnost može obavljati neometano i valjano, po najvišim standardima zdravstvene nege.

U prethodnom poglavlju su navedene etape održavanja higijene zdravstvenih ustanova, što se većinom sprovode na dnevnom nivou. Izuzev tačaka 7–11, koje se uključuju u generalno čišćenje.

Osim diferencijacije u pogledu sanitarne obrade određene vrstom površine, čišćenje se može razlikovati i u pogledu vrste hemikalija. Naime, standardno čišćenje u prostorijama koje ne služe za dijagnostiku i lečenje pacijenata, vrši se samo pomoću deterdženata na bazi enzima. Izuzev u slučaju pandemije, dezinficijensi se ovde uobičajeno ne primenjuju.

S druge strane pak, u ambulantama, bolničkim sobama, operativnim salama, sobama na intenzivnoj nezi i prostorijama za invanzivnu dijagnostiku i terapiju (MR, hemioterapija, hemodijaliza i sl.), obavezna je dezinfekcija.

Za prostorije sa velikim stepenom infektivnog rizika, koriste se dezinfekciona sredstva najviše delotvornosti. Aktivni kiseonik u koncentraciji 1,5 % u roku od 15 minuta deluje virucidno, baktericidno i fungicidno.

Dezinficijensi u tečnom ili gel-stanju, smešteni u specijalne dozatore, obavezno se nalaze na svim bitnim punktovima: u hodnicima, bolničkim sobama, salama za intervencije.

higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja invekta 4

Foto: Freepik, Holiak

Redovno održavanje higijene u korelaciji sa sterilizacijom prostorija, površina i ruku jedini su način da se u zdravstvenim centrima spreče infekcije, tj. da se zdravstvena ispravnost drži pod kontrolom. A, to je ono što pacijentima i medicinskom osoblju donosi mir.
Pročitajte još i: Čišćenje i dezinfekcija poslovnih objekata – Deo naše ekspertize >>

Finalno čekiranje za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog centra

Posle sprovedenih planiranih procedura čišćenja, naši kvalifikovani kontrolori proveravaju da li su svi zadaci ispunjeni prema propisanim standardima. Nakon njihovog ispitivanja i odobrenja, može se smatrati da su zdravstvene prostorije i površine higijenski ispravne, odnosno bezbedne za korišćenje.

Ako želite da u svojoj bolnici, domu zdravlja, ordinaciji ili laboratoriji obezbedite savršenu čistoću, sada je pravi trenutak za preduzimanje konkretnih akcija. Poverite svoje namere našem ekspertskom timu za procene i dobićete najefikasniju ponudu, kojom ćete biti i više nego zadovoljni.

 

  Vrsta usluge: *

  Dinamika: *

   

  POSLEDNJE SA BLOGA

  INSTAGRAM

  FEJSBUK

  Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

  Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

  Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

  Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

  Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

  Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

  Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

  Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

  Poboljšajmo ovu objavu!

  Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

  Ocena čitalaca

  (Ocena je izneta na osnovu unosa)

  0 Komentara

  Pošalji komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Ko radi, taj i – prlja!

  A, mi smo svuda gde se radi.
  Naši klijenti to potvrđuju.