Šta je HVAC sistem i zašto je bitno da uvek radi kao sat?

Početna 5 HVAC sistem 5 Šta je HVAC sistem i zašto je bitno da uvek radi kao sat?
5
(1)

HVAC sistem je naziv preuzet iz engleskog jezika i akronim je višečlanog izraza Heating, Ventilation and Air Conditioning. U prevodu: sistem grejanja, ventilacije i hlađenja (klimatizacije).

S obzirom na to da u srpskom jeziku ne postoji jedinstveni, domaći naziv za ova tri sistema, u fasiliti menadžmentu je odavno odomaćen (i razumljiv) ovaj sirovi anglicizam. Uostalom, baš kao i fasiliti manadžment (eng. facility management).

Pročitajte još i: Svetski trendovi u održavanju poslovnih objekata za 2023. godinu >>

Objasnimo bliže termin HVAC sistem

HVAC sistem se projektuje u okviru mašinstva i zasnovan je na principima termodinamike i mehanike tečnosti i gasova. Čine ga:

 • centralna komora za pripremu vazduha;
 • lokalne komore;
 • higijenske komore;
 • kanalski razvodi;
 • filterske jedinice;
 • kompresorske stanice;
 • pumpe za održavanje pritiska;
 • glikolni izmenjivači;
 • spremnici tople i hladne vode;
 • sistem za gašenje požara;
 • elektroormar sa panelima za daljinsko, softversko upravljanje i dr.

Pojam HVAC sistema podrazumeva, dakle, primenu brojnih tehnologija za kontrolu sledećih parametara: hidro i termotemperature, čistoće i relativne vlažnosti vazduha.

Pravilno funkcionisanje HVAC sistema = bolji zdravstveni uslovi u komercijalnim prostorima

Da bi se izbegla eventualna kontaminacija vazduha, HVAC sistem mora pratiti stroge standarde aeronepropustljivosti, nalik onima koji se postavljaju u nuklearnim postrojenjima.

HVAC sistem invekta 2

Foto: Freepik

Bez ovog složenog sistema, mnogi objekti za poslovanje i stanovanje ne bi mogli da funkcionišu jer u njima ne bi bio obezbeđen visok kvalitet vazduha.

To se posebno odnosi na velike građevine bez prirodne ventilacije. Poput modernih biznis-nebodera, podzemnih sedišta firmi, određenih delova bolnica ili laboratorija koje rade s opasnim virusima. Takođe i raketa, aviona, podmornica, ekstremno brzih vozova i dr.

U zatvorenom prostoru je važno da se smanji infiltracija spoljnih zagađivača, a da se pročišćavanje vazduha vrši brzinom koja odgovara veličini i nameni prostora. Tako je za prostorije u kojima istovremeno obitava veliki broj ljudi (pozorišne sale, noćni klubovi i sl.) ili one u kojima ima puno isparavanja (komercijalne kuhinje) tipično 30–50 izmena vazduha na sat.

Vazduh se pročišćava pomoću dovodnog i odvodnog sistema odgovarajuće snage i, termički pripremljen, iz centralne komore se isporučuje u lokalne komore. Tom prilikom se nadoknađuje kiseonik, a vazdušnim filterima se eliminišu vlaga, dim, prašina, polen, neprijatni mirisi, ugljen-dioksid i virusi.

Na taj način se postiže nominalna aerocirkulacija (čak i bez prirodne ventilacije!) i izbegava stagnacija ustajalog, štetnog vazduha. On je opasan jer može dovesti do respiratornih, kardiovaskularnih i neurobihejvioralnih problema.

Cilj ažurnog i pravilnog održavanja HVAC sistema je stvaranje zdravih uslova za dugoročni boravak u komercijalnim prostorijama.

Ovaj sistem je ključni faktor u smanjenju opasnosti od bolesti koje se prenose vazdušnim putem: korone, tuberkuloze, meningitisa, gripa i drugih.

Pročitajte još i: Šta je sindrom bolesnih zgrada i da li je prisutan kod vaših zaposlenih? >>

Znate li kako se obezbeđuje ispravnost sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije?

Ove tri funkcije su međusobno povezane i potrebno je pronaći perfektan modus za njihovu ekonomičnu instalaciju, operativnost i održavanje.

Kompanija Invekta, kao jedna od vodećih firmi u Srbiji u oblasti fasiliti menadžmenta, već 20 godina se, između ostalog, bavi održavanjem HVAC sistemâ.

Naši klijenti su velike fabrike (proizvodne hale, magacini, upravne zgrade), tržni centri, kancelarijske biznis-zgrade, javne i zdravstvene ustanove, hoteli, banke…

Kako bismo svima njima osigurali dotok kvalitetnog vazduha i optimalno grejanje, odnosno hlađenje, zapošljavamo edukovano i iskusno tehničko osoblje. Ono dobro poznaje HVAC-sisteme velikog kapaciteta i zna kako da ih očisti od naslaga prljavštine, paučine, masnoće i prašine. To postiže pranjem ili zamenom filtera, odnosno primenom najmodernijih robota za pristup teško dostupnim mestima u ventilacionim cevima.

Ako se HVAC sistem ne bi održavao ispravnim, to bi dovelo do slabog protoka vazduha (ili čak zaustavljanja!), a začepljeni filteri do pregrevanja sistema za grejanje i potencijalnog požara.
HVAC sistem invekta 3

Foto: Invekta

Ukoliko dođe do pojave kvara na mreži (spoljne i unutrašnje jedinice), naši vrsni tehničari ga rešavaju krajnje ekspeditivno. Tako se omogućava nesmetano grejanje u zimskom periodu, odnosno hlađenje u letnjem. Podrazumevano, uvek uz dotok svežeg i zdravog vazduha.

Pročitajte još i: Čišćenje fabrika i održavanje fabričkih krugova >>

HVAC sistem mora biti potpuno ispravan da biste ostvarili uštedu

Ako se ustanovi da je tehnološka oprema sistema za ventilaciju, grejanje i hlađenje zastarela i da više ne može odgovoriti na potrebe, radi se na njenom osavremenjivanju i unapređenju.

HVAC sistem invekta 4

Foto: Invekta

Ispravnost HVAC mreže je važna prvenstveno iz zdravstvenih razloga, ali i sa aspekta ekonomičnosti, tj. racionalnog utroška električne energije neophodne za njen rad.

Značajna ušteda se postiže i vraćanjem energije u glavni sistem. Na primer, dok se hladna voda u jednoj zgradi poslovnog objekta s većim brojem radnih jedinica koristi za klimatizaciju, topla voda koja se cevovodom vraća služi za grejanje u drugoj.

Cirkulator, odnosno pumpa, u toplovodnim sistemima grejanja služi za cirkulaciju tople vode kroz distributivnu mrežu. Hidrotoplota putem radijatora i toplovodnih kalemova podiže temperaturu vazduha u prostorijama, a topla voda se može koristiti i za toaletne prostorije.

Ovakva eksploatacija vode kao medija za transfer energije za grejanje (i hlađenje) naziva se hidronika.

Ekonomskoj efikasnosti i rentabilnosti takođe doprinosi korišćenje obnovljivih izvora energije. Tu se najpre misli na solarnu toplotu i sezonsko skladištenja termoenergije, zimske hladnoće i rashladni potencijal prirodnih voda – reka i mora.

Pročitajte još i: Kako da smanjite troškove održavanja svoje firme? >>

Ako vas je zaintrigirao iznad navedeni naslov bloga koji vas pozivamo da pročitate, kao i sam ovaj tekst u kom smo vam detaljnije predstavili HVAC sistem, to znači da mudro razmišljate o dugoročnoj održivosti svog preduzeća.

Na vama je da nam uputite poziv, a na nama je da vam prezentujemo načine na koje taj bitan cilj možemo zajedno ostvariti.

Pročitajte još i: Modernizujte i pospešite svoje poslovanje softverskim upravljanjem >>

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu 1 unosa)
5

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.