Industrijska hala, skladište ili magacin pod konac – Lako uz našu pomoć!

Početna 5 Čišćenje poslovnih prostora 5 Industrijska hala, skladište ili magacin pod konac – Lako uz našu pomoć!
0
(0)

Čišćenje hala, skladišta i magacina, kao specijalizovanih prostora za čuvanje robe, mašina, opreme i materijala, moralo bi se sprovoditi u vremenskim intervalima koje nalažu namena i veličina samog prostora. Ali, i predmeta u njemu smeštenih.

To konkretno znači da će održavanje higijene verovatno biti češće u magacinima prehrambenih namirnica nego u onim u kojima se skladište metalni profili, građevinski materijal i alat. Jer, čuvanje hrane nalaže posebne uslove kako bi ona bila zaštićena i zdravstveno ispravna kada se distribuira na tržište. Isto važi i za tehniku – temperatura, vlažnost i čistoća vazduha u prostoru moraju biti po propisanim standardima da ne bi došlo do oštećenja aparatâ.

Opšti meteorološki parametri takođe mogu biti determinantni kada je u pitanju čišćenje hala, skladišta i magacina. Objekti ove vrste obično se podižu izvan naseljenih mesta, uz visoko prometne saobraćajnice (magistralne i auto-puteve). Posledično, prašina, atmosferski i izduvni gasovi zahtevaju češću brigu o njihovoj higijeni.

Pročitajte još i: Čišćenje fabrika i održavanje fabričkih krugova >>

Koji su ključni razlozi za čišćenje hala, skladišta i magacina?

Pored podrazumevane urednosti i obezbeđenja optimalnih uslova za pravilno skladištenje robe, primarni ciljevi koji se ostvaruju industrijskim čišćenjem jesu zdravlje i bezbednost na radu.

Ovo se ne odnosi samo na skladišne prostorije manjih površina (kakve su u zanatskim radionicama), nego i na hale čija se površina meri stotinama i hiljadama kvadratnih metara.

čišćenje hala skladišta i magacina invekta 3

Foto: Freepik, Aleksandar Little Wolf

Na podovima magacina se neretko nađu grubi ostaci (kartonska ambalaža, najlon, papir, selotejp, prianjajuće folije i one s mehurićima, krhotine, opiljci sa drvenih paleta i sl.). Oni se najpre moraju ukloniti manuelno, metlom ili pomoću sakupljača za smeće. Ovo je radnja koja prethodi procesu mašinskog čišćenja da bi se sprečilo zaglavljivanje otpadaka u četkama i začepljenje mašine.

U cilju otklanjanja rizika od nezgoda i povreda, svi podovi moraju biti uvek čisti i bezbedni za hodanje i vožnju radnih vozila (viljuškari, električna kolica i dr.), odnosno transport magacinskog materijala od tačke A do tačke B.

Ukoliko je slučajno došlo do prosipanja praškastih ili granulastih materija, odnosno prolivanja tečnosti, hitno se mora sprovesti njihovo sistematsko uklanjanje. Budući da se obično radi o većim količinama, to je ručno čišćenje u ovakvim slučajevima neodgovarajuće.

Pročitajte još i: Mašinsko čišćenje javnih garaža i parkinga >>

Čime je određena tehnika čišćenja i odabir sredstava?

Koji će koncept čišćenja i alati / mašine biti odabrani zavisi od veličine skladišnog prostora. Generalno uzevši, čišćenje metlom nije dovoljno efektivno u velikim magacinskim prostorima.

Zato se u njima koriste specijalno konfigurisani vozni čistači-usisivači, sa valjkastim četkama i vakuumskim turbinama, koje vrše filtriranje i izdvajanje fine prašine, odnosno usisavanje tečnosti. Njima Invektini higijeničari mašinisti iskusno i spretno upravljaju, ostavljajući podove čak i najvećih hala čistim, suvim. Jednostavno, primernim i bezbednim.

Osim toga, uklanjaju nečistoće, ostatke građevinskih materijala i prašinu sa zidova, plafona, rasvetnih tela i HVAC-sistema. Ovakvim, temeljnim higijenskim tretmanom, prostor lišavaju patogenâ i alergenâ iz vazduha i sa svih površina, koji mogu postati ozbiljna pretnja po zdravlje zaposlenih. Posebno onih sklonim alergijama.

Prema tome, lako je zaključiti da je čišćenje hala, skladišta i magacina (uključujući i toalete koji zahtevaju dezinfekciju) i više nego opravdano i potrebno sa zdravstveno-bezbednosnog stanovišta.
Pročitajte još i: Šta je HVAC sistem i zašto je bitno da uvek radi kao sat? >>

Mašinsko pranje i poliranje tvrdih podova

Ukoliko se radi o objektima velikih smeštajnih kapaciteta, u koje ulaze kamioni i šleperi radi utovara / istovara robe, to je veća verovatnoća da će se na podnim oblogama naći tragovi auto-ulja i maziva, nafte i, naravno, guma. Radni prostor u takvom stanju ne može biti bezbedan za one koji u njemu borave, pogotovo zbog isparenja naftnih derivata.

čišćenje hala skladišta i magacina invekta 2

Foto: Freepik, Chandlervid85

Taloženje ovih nakupina nečistoće i dugoročno odlaganje njihovog zbrinjavanja čini kasnije čišćenje težim zbog dubljeg prodiranja u podlogu (beton, asfalt i sl.). Zato je preporučljivo voditi računa o redovnom odmašćivanju, mašinskom pranju i poliranju podova (onih koji svojim karakteristikama to zahtevaju).

Pročitajte još i: Mašinsko pranje tvrdih podova u rukama profesionalaca >>

Koliko često se vrši čišćenje skladišta, magacina i hala?

Primenom odgovarajućih metoda sanitizacije za različite veličine objekata i vrste prljavštine, industrijsko čišćenje se može obavljati na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou. Sve u skladu sa potrebama samog prostora i dogovorom sa klijentom.

U svakom slučaju, pri čišćenju bilo kog prostora (pa i skladišnog), važno je primeniti one deterdžente koji će obezbediti maksimalno zahtevanu higijenu. Ako se, recimo, radi o magacinima medicinskih i farmaceutskih proizvoda, obavezno se obavlja dezinfikovanje svih površina (polica, podova). Jer, ovaj tip proizvoda ne sme biti kontaminiran patogenima. Baš kao i hrana ili oprema za bebe.

Pomenuto čišćenje mehanizma za prečišćavanje vazduha i ventilaciju (HVAC) takođe se mora obavljati u redovnim intervalima kako bi kvalitet vazduha bio na najvišem nivou.

Podvlačimo da održavanje HVAC sistema pomaže zaposlenima da ostanu zdravi, a ujedno doprinosi zaštiti lagerizovanih proizvoda od zagađenja.

Invekta je kvalifikovan outsourcing izvođač ukupnih radova iz delokruga održavanja poslovnih objekata. Raspolaže svim sredstvima (modernim mašinama, alatima, hemikalijama) za osiguranje maksimalne čistoće prostora sa komercijalnom namenom. I to, ne samo njihovog enterijera, već i spoljašnjosti i pripadajućih parkinga.

Naši higijeničari su stručni u svom poslu i u najkraćem roku profesionalno izvode sve radnje neophodne da vaše skladište, magacin ili hala budu čisti i sređeni pod konac.

čišćenje hala skladišta i magacina invekta 4

Foto: Invekta

Pozovite nas bilo kog radnog dana, 8–16 č., ili nam pošaljite upit za ponudu. Nastojaćemo da vam što pre damo najbolju opciju, koja će sasvim odgovarati zahtevima vašeg biznisa i predviđenom budžetu.

Pročitajte još i: Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja – Naš doprinos zdravstenoj nezi >>

 

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu unosa)

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.