Čišćenje solarnih panela na fabrikama i halama znači veću energetsku snagu!

Početna 5 Čišćenje solarnih panela 5 Čišćenje solarnih panela na fabrikama i halama znači veću energetsku snagu!
0
(0)

Čišćenje solarnih panela na fabrikama, halama i na poslovnim zgradama uopšte obavezno je ako se želi postići njihova maksimalna energetska efikasnost.

Mnoge kompanije u Srbiji su prepoznale potencijal ploča za konvertovanje sunčevog zračenja u električnu energiju. Eksploatacijom sunčeve energije putem fotonaponskih ploča, značajno se smanjuju godišnji troškovi. To je stoga što se za regularno obavljanje delatnosti ne mora (u potpunosti) kupovati struja.

čišćenje solarnih panela na fabrikama invekta 2

Foto: Freepik, XB100

U kontekstu prednosti instalacije ekoloških solarnih elektrana, važno je pomenuti još jednu – većinsku autonomnost kompanije da se snabdeva i upravlja strujom iz sopstvenog izvora. Bez neplanskih restrikcija koje ugrožavaju radni proces i sprovođenje strateškog plana.

A, ta nezavisnost jednostavno nema cenu!

Pročitajte još i: Svetski trendovi u održavanju poslovnih objekata za 2023. godinu >>

Kako čišćenje solarnih panela na fabrikama doprinosi funkcionalnosti, produktivnosti i napretku?

Ako bismo napravili jednu aero-turu po našoj zemlji, iznenadili bismo se na koliko fabričkih, magacinskih, špediterskih i sportskih hala se nalaze sistemi za solarno napajanje. Uvideli bismo i da su mnogi distribuirani na zemljištima koja pripadaju kompanijama.

Trend implementacije ekoloških solarnih centrala, odnosno zelene energije, prate i trgovački centri, istraživačke stanice, škole i druge institucije. Možemo ih pronaći čak i na banderama duž magistralnih puteva, kao i u privatnim domaćinstvima.

Ali, da bi ove bezbedne električne mreže bile maksimalno efikasne, njihova higijena se mora redovno održavati. 

Razlog je logičan: gasovi i druge nečistoće iz vazduha, atmosferske padavine, prašina i ptičji nusproizvodi prekrivaju površinu kolektorâ i redukuju njihovu kumulativnost.

Sprečavanjem apsorpcije sunčeve svetlosti, baterije solarnih panela se slabije napajaju i brže prazne jer zaprljanost degradira proizvodnju energije.
Smanjenjem njihove primarne funkcije, objekat sledstveno ostaje bez potrebne električne struje.

Da bi nadomestio izgubljeno i nastavio da funkcioniše, sistem se automatski priključuje na EPS. To ne samo da rezultira nepotrebnim troškovima, nego i zagađenjem vazduha.

čišćenje solarnih panela na fabrikama invekta 3

Foto: Seniv Petro

Prema tome, lako je zaključiti koliko je čišćenje solarnih panela na fabrikama i drugim komercijalnim objektima bitno. Kako sa stanovišta drastičnog smanjenja rashoda, tako i sa aspekta dugoročne održivosti i razvoja preduzeća.

I onda, zašto ovu veliku i značajnu investiciju ne biste održavali na način koji bi vam doneo najveću korist! Tehničkim održavanjem i – redovnim čišćenjem!

Pročitajte još i: Kako da smanjite troškove održavanja svoje firme? >>

Za maksimalno ekonomične i bezbedne električne mreže koje se kupaju u suncu i – čistoći!

Kompanije koje se napajaju putem sunčevog zračenja u startu znaju da je pravovremeno čišćenje solarnih panela na fabrikama podjednako značajno koliko i sama instalacija i servisiranje. Zbog toga na vreme obezbeđuju službe koje će, svaka u svom delokrugu, izvršavati pomenute zadatke.

Jer, kišnica može delimično ukloniti prljavštinu nakupljenu tokom vremena na panelima, ali isto tako je može akumulirati na dnu solarnih ploča ako se nalaze pod uglom. Uz to, nije dovoljna za eliminisanje težih naslaga i zagađenja, pa indirektno utiče na smanjenje eksploatacije energije sunca.

Pročitajte još i: Modernizujte i pospešite svoje poslovanje softverskim upravljanjem! >>

Udruženim snagama do besprekornog rada vaše solarne električne centrale!

Invekta ima velikog iskustva u manuelnom i (semi)automatizovanom uklanjanju nečistoća sa solarnih kolektora. Bilo da su pojedinačno raspoređeni na krovovima poslovnih zgrada, bilo da u potpunosti prekrivaju krovne površine ili da se nalaze u poljima koja se mere hektarima.

Čišćenje se, u zavisnosti od tipa panela, uobičajeno obavlja na polugodišnjem nivou (najbolje, u proleće i jesen). Ali, i češće (nedeljno, mesečno i tromesečno) ukoliko zahtevi okruženja to nalažu.

Na primer, veća koncentracija prašine, peska, vlažnosti vazduha i visoke temperature u određenim područjima iziskuju redovnije održavanje higijene. Isto se odnosi i na zagađena područja u blizini industrijskih postrojenja, auto-puteva ili aerodroma, gde je neminovno značajnije taloženje atmosferskih nečistoća i masnoća.

U šumovitim predelima postoji realna opasnost od nakupljanja lišća i izmeta pticâ na instalacijama. I jedne i druge nakupine dovode do blokiranja sunčevih zraka i oštećenja fotoćelija panelâ zbog kiselosti ptičjeg fecesa.

Kako Invekta sprovodi kvalitetno čišćenje solarnih panela na fabrikama?

Zarad obezbeđenja najvišeg stepena apsorpcije sunčeve svetlosti i postizanja optimalne proizvodnje energije, Invektin stručni tim procenjuje potrebe učestalost čišćenja solarnih panela na fabrikama.

Budući hipersenzitivne i krhke, ove ploče zahtevaju delikatan higijenski tretman. Biorazgradivi deterdženti, vodene Karcher pumpe, četke i brisači osnovna su sredstva za njihovo čišćenje.

Kako se na njih ne sme peti, u zavisnosti od visine, nagiba i dostupnosti, koristimo četke (rotacione i standardne), kao i pumpe sa teleskopom. Na taj način, sve nečistoće uklanjamo sa zemlje, odnosno dostupnih čvrstih površina u blizini panelâ.

U određenim slučajevima, potrebno je uključiti napredniju tehnologiju – robote ili kranove iz čijih levitirajućih kabina naši obučeni higijeničari podjednako efikasno tretiraju i najmanji krajičak svake ploče.

Radi lične bezbednosti i zaštite zaposlenih u krugu objekta, obavezno upotrebljavaju sigurnosnu opremu: užad i pojaseve za podršku. Baš kao i kod čišćenja staklenih i drugih fasada na komercijalnim građevinama.

U cilju maksimalne protekcije pločâ od fizičkog oštećenja i prevencije pada efikasnosti i skupih popravki, nikada ne primenjujemo abrazivne materijale. Korišćenjem dejonizovane vode, specijalnih sapuna, razblažene sirćetne kiseline i hidrogena, te mekih četki i krpâ od mikrovlakana, sprečavamo grebanje i koroziju stakla.

Ukoliko vrsta i pozicija solarnih panela to zahteva, vršimo suvo i beskontaktno čišćenje zasnovano na principu elektrostatičkog odbijanja čestica prašine.

čišćenje solarnih panela na fabrikama invekta 4

Foto: Freepik, Tawatchai07

Ovo je bilo kratko predstavljanje onoga što možemo učiniti kada je u pitanju čišćenje solarnih panela na fabrikama. Na sastanku ćemo vam izložiti detaljan plan, specifikovan isključivo prema solarnoj elektrani na vašem objektu.

Za zakazivanje termina, pozovite nas radnim danima, 8–16 č. (+381 64 70 595 39) ili nam se obratite putem mejla (office@invekta.rs), odnosno upitne forme.

I, saznajte koje efikasno rešenje ćemo vam ponuditi!

Pročitajte još i: Visinsko pranje staklenih fasada za biznis-zgradu u kojoj se nebo ogleda! >>

 

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu unosa)

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.