Održavanje objekata za maksimalnu produktivnost i uspeh u svakoj branši

Početna 5 Facility management 5 Održavanje objekata za maksimalnu produktivnost i uspeh u svakoj branši
0
(0)

Održavanje objekata za komercijalnu upotrebu (fasiliti menadžment – FM) podrazumeva proaktivno upravljanje različitim sistemima kako bi se osiguralo regularno funkcionisanje, bezbednost i dugotrajnost zgrada, opreme i okoline.

Ako se napori u održavanju poslovnih prostora prioritetizuju, preduzeća mogu postati produktivnija, troškovi smanjeni, a reputacija njihovog brenda unapređena.

Pročitajte još i: Kako da smanjite troškove održavanja svoje firme? >>

Formiranje plana za održavanje objekata u korelaciji sa vrstom delatnosti, kompleksnosti građevina i njihovih lokacija

Sveobuhvatnost pristupa u okviru FM-a uključuje preventivno održavanje i primenu bezbednosnih mera, kao i redovne inspekcijske provere i tehničke popravke. Zato je održavanje objekata od suštinske važnosti u različitim industrijama, odnosno granama privrede: prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj, automobilskoj i avionskoj industriji, zatim energetici, metalurgiji i dr.

Zbog toga se održavanju svakog arhitektonskog objekta u eksploataciji pažljivo pristupa, uz uvažavanje svih činilaca relevantnih za izradu dugoročno najefikasnijeg plana upravljanja.

Plan se prilagođava nameni objekta, njegovoj površini i eventualnoj rasparčanosti na više radnih jedinica i mesta. Takođe, i same lokacije mogu biti determinišuće, pogotovo ako se radi o onim do kojih nije lako stići (npr., industrijske zone u blizini auto-puteva).

Pročitajte još i: Čisto, čistije, najčistije – Uredno kao apoteka! >>

Vrste poslovnih prostora

Komercijalni objekti predstavljaju fizičke strukture i prostore koji služe raznolikim profesionalnim svrhama. Većina poslovnih sistema poseduje izdvojene upravne zgrade, koje mogu biti dislocirane u odnosu na proizvodne i skladišne prostore.

One sadrže administrativne kancelarije, što služe sprovođenje birokratskih i drugih poslovnih aktivnosti, kao i održavanju sastanaka i olakšanju saradnje među zaposlenima. Zbog toga je važno da u njima sve uvek bude čisto i uredno od poda do plafona: mobilijar, itisoni, meblirani nameštaj, stolarija, staklene površine

održavanje objekata invekta 2

Foto: Pexels, Tima Miroshnichenko

U fabrikama, proizvodnim pogonima i halama za preradu materijala svakodnevno moraju biti obezbeđeni adekvatni uslovi za rad kako ne bi došlo do akcidenata, povređivanja i zastoja proizvodnog procesa.

Magacini i distributivni centri su fokusirani na skladištenje i distribuciju robe firmama koje se bave proizvodnjom, onlajn trgovanjem, logistikom i upravljanjem lancima snabdevanja.

Četvrtu grupu objekata s komercijalnom namenom čine prodavnice (tržni centri i pojedinačne maloprodajne radnje), u kojima se plasiraju proizvodi i(li) usluge.

I zdravstvene ustanove spadaju u poslovne objekte, ali one koji zahtevaju poseban sanitarni tretman s obzirom na njihovu namenu. Bolnice, poliklinike, ordinacije i domovi za stare i palijativnu negu potrebuju permanentno održavanje higijene, i to na najvišem stupnju.

Jednaku pažnju u pogledu čistoće i tehničke ispravnosti trebalo bi posvetiti i obrazovnim institucijama (školama, fakultetima). U učionicama, bibliotekama, sportskim salama, laboratorijama, kabinetima i administrativnim kancelarijama redovno boravi veliki broj učenika / studenata i zaposlenih, pa je održavanje objekata te vrste obavezno sprovoditi kontinuirano.

Ugostiteljska preduzeća (restorani, hoteli, odmarališta, banje, ivent sale i dr.) obezbeđuju smeštaj i prehranu gostiju, što isto nalažu stalnu budnost u pogledu higijenske ispravnosti.

Pročitajte još i: Industrijska hala, skladište ili magacin pod konac – Lako uz našu pomoć! >> 

Koje su radnje uključene u održavanje objekata?

Održavanje objekata na prvom mestu podrazumeva čišćenje, ali i druge uslužne servise, o kojima će biti reči u nastavku teksta.

Održavanje higijene

Održavanje higijene poslovnih prostora je složeno samo po sebi jer obuhvata više radnji:

Pročitajte još i: Šta za vaše poslovanje znači generalno čišćenje objekata? >>

Tehničko održavanje

Tehničko održavanje je najbolji način da poslovna jedinica dobro startuje, ali i da nesmatano nastavi sa radom. Prevencija kvarova tehničke prirode i solviranje onih koji se sticajem okolnosti ipak dogode vrše se posredstvom obučenih stručnjaka mašinske, elektro i hidroinstalacione struke.

održavanje objekata invekta 3

Foto: Invekta AI / Freepik, Gpointstudio

Kontrola ispravnosti HVAC sistema, servisiranje liftova i protivpožarnih aparata, provera električnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija – samo su deo onoga što Invektina tehnička služba sprovodi.

Cilj preventivnih i regulacionih mera jeste održavanje optimalnog kvaliteta vazduha, kontrola temperature i energetske efikasnosti. Zatim, sprečavanje poremećaja u hidrosnabdevanju i odvođenju vode, zaštita od požara, kao i servisiranje mašina i opreme radi postizanja najveće produktivnosti.

Na ovaj način, moguće je preduprediti skupe popravke, preuranjenu zamenu opreme i obustavu rada. I, bez sumnje, usaglasiti objekat sa propisima i industrijskim standardima koji obezbeđuju sigurnost i dobrobit svih korisnika. 
Pročitajte još i: Sve što treba da znate o tehničkom održavanju poslovnih objekata >>

Uređenje zelenih površina

Spoljašnje i unutrašnje zelenilo traži stalnu negu kako bi ispunjavalo svoju estetsku i praktičnu funkciju. Eksterijer poslovne zgrade ne može biti uredan i lep ako se travnjaci ne kose redovno, a živice, žbunje i cveće ne orezuju u terminima za to predviđenim.

održavanje objekata invekta 4

Foto: Invekta

Eliminacija štetočina, upravljanje sistemima za navodnjavanje i zaštita bilja tokom hladnih dana takođe spadaju u brigu o zelenilu i podstiču njegov rast.

Pročitajte još i: Komercijalno uređenje zelenila – Sa Invektom do najimpresivnijeg pejzaža! >>

Zimska služba

Prošle zime je sneg prilično zaobišao ove krajeve, što ove godine nije slučaj. Zbog toga su naši klijenti zatražili uslugu više – uklanjanje snega i leda sa njihovih trotoara, prilaza i parkinga. Spremna kao i uvek, naša zimska služba svakodnevno odgovara na sve zahteve koje aktuelno godišnje doba pred nju postavlja.

Pročitajte još i: U čijoj je nadležnosti čišćenje snega oko poslovnih objekata? >>

Usluge podrške

Mnoge kompanije i javne ustanove ne raspolažu dovoljnim brojem osoblja za tzv. front i bek-ofis usluge, pogotovo u periodima godišnjih odmora ili intenzivnijih bolovanja u zimskim mesecima. Zbog toga nam se obraćaju ne bi li nadomestile odsutne radnike i svoje delatnosti obavljale bez distrakcija i prekida.

Pročitajte još i: Usluge podrške preduzećima i ustanovama kada je najpotrebnije >> 

Kako do dobrog plana za održavanje objekata uz Invektu na svojoj strani?

Razvoj efikasnog plana održavanja komercijalnog objekta počinje njegovom sveobuhvatnom procenom. Temeljni i stručni pregled svih sistema, strukturnih komponenti i opreme vrše naši inženjeri sa višegodišnjim iskustvom.

Po izlasku na teren, identifikuju sektore koji zahtevaju hitnu intervenciju, a potom se usredsređuju na rešavanje postojećih problema. Nakon sagledavanja svih aspekata, utvrđuju prioritete i elaboriraju plan održavanja i razvoja u skladu sa specifičnim zahtevima objekta i budžetom klijenta.

Realizacija plana održavanja objekata je moguća zahvaljujući prevashodno ljudskim resursima kojima Invekta raspolaže, odličnoj opremljenosti profesionalnim alatima i mašinama, ali i sofisticiranom FM softveru i aplikaciji

Ukoliko ste spremni da implementirate jasno definisan i konstruktivan plan, svojoj firmi pružate šansu za proaktivno održavanje, optimizaciju resursa i povećanje ukupne pouzdanosti i performansi.

Pozovite nas i dogovorite sastanak – okrenite novi list na početku 2024. godine i zaplovite sigurnijim poslovnim vodama.

Pročitajte još i: Modernizujte i pospešite svoje poslovanje softverskim upravljanjem! >>

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu unosa)

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.