Svetski trendovi u održavanju poslovnih objekata za 2023. godinu

 / 5. januar 2023.
Početna 5 Održavanje poslovnih objekata 5 Svetski trendovi u održavanju poslovnih objekata za 2023. godinu
0
(0)

Trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023. neminovno se nameću na početku predstojećeg godišnjeg perioda. Jer, upravljanje poslovnim objektima (eng. facility management – FM) postalo je krucijalni element biznis-modela u svim industrijskim i neindustrijskim sektorima.

Koji su trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023?

Kroz naredni tekst saznaćete:

  1. koje facility tendencije će formirati upravljanje zgradama sa poslovnom namenom;
  2. na kojim aspektima upravljanja će biti fokus;
  3. koja su nova rešenja za stare probleme u održavanju objekata.

1. Faciliti tendencije koje će formirati upravljanje komercijalnim zgradama – Održivost i efikasnost

FM se percipira kao bitan faktor za napredak poslovanja jer značajno doprinosi performansama zaposlenih, operativnoj efektivnosti i smanjenju troškova. Fasiliti menadžeri stoga imaju važnu ulogu u doslednom održavanju stepena produktivnosti i unapređenju kvaliteta usluga datog preduzeća. Uz to, pružaju veliki doprinos realizaciji ciljeva održivosti uz minimiziranje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Fasiliti menadžeri, dakle, imaju direktnog uticaja na usmerenje firme ka progresivnijim vidovima poslovanja. Posebno s obzirom na neprestane promene u industriji.

Zbog svega navedenog, ne može iznenaditi činjenica da se iz godine u godinu radi na unapređenju FM-usluga i njihovom pažljivom prilagođavanju potrebama svake firme. Tako će biti i u 2023, ali i u godinama koje slede.

Pročitajte još i: Budućnost održavanja poslovnih objekata >>

2. Aspekti upravljanja na kojima će biti fokus – Centralizovani softverski menadžment,  automatizacija i roboti

Da bi ekonomski rezultati bili vrhunski, industrija mora uskladiti delatnosti sa FM-trendovima (i obratno!). Naročito sa glavnim među njima – kompjuterskim menadžmentom, koji sve više dobija na zamahu. Sasvim je izvesno: najažurnije kompanije će postati vodeće u svojoj branši i zauzeće istaknuto mesto na tržištu zahvaljujući jačoj internoj povezanosti.

Na putu optimizacije radnih ciklusa, revolucionarna tehnologija je primarni pokretački mehanizam transformacije kompanije u modernu i maksimalno produktivnu. Uvođenjem inteligentnog, kompjuterskog menadžmenta, otvaraju se novi putevi za brojne inovacije i poboljšanja fasiliti operacija, a time i za veću profitabilnost.

Zašto je centralizovano softversko upravljanje No. 1 u poslovanju čiji smo deo?

Putem aplikacije na pametnom telefonu, komunikacija i delegiranje radnih naloga su simplifikovani. A, kontinuirani pristup podacima i praćenje učinka i resursâ u realnom vremenu su neprocenjivo preimućstvo.

trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023. invekta 2

Foto: Pixabay, Gerd Altmann

Automatizacija procesa pomaže fasiliti-menadžerima (i ne samo njima!) u držanju objekta pod kontrolom i razvoju bolje poslovne strategije. Tako, na primer, zahvaljujući podacima pohranjenim u softveru, novi zaposleni će se lakše i brže upoznati sa poslom. To znači da za kratko vreme mogu preuzeti obaveze penzionisanih profesionalaca i da neće biti velikih zastoja u radnom ciklusu.

Takođe, softver omogućava predikciju i prevenciju kvarova, kao i rešavanje eventualnih problema. Čak i bez ličnog prisustva u objektu!

Automatizaciji, svakako, doprinose i roboti, koji se sve češće implementiraju u poslovima održavanja komercijalnih zgrada. Poput onog za čišćenje ventilacionih sistema biznis-građevina, koje Invekta koristi.

Prema tome, integrisano softversko upravljanje nije više nešto što bi „jednoga dana trebalo primeniti u svojoj firmi“, već je ključna komponenta današnjeg poslovanja. Ovaj sofisticirani alat osigurava operativni, korisnički i finansijski primat tako što aktivnosti koje su funkcionisale kao zasebni entiteti objedinjuje u homogenu celinu.

Kreiranjem jedinstvenog sistema daljinskog upravljanja i konsolidacijom procesa, aktivno se radi na prevazilaženju ograničenja, poboljšanju koordinacije i redukciji troškova.

Invekta je na ovim prostorima prva u primeni softverske platforme za monitoring i rukovođenje poslovnim procesima, koji besplatno ustupa svojim klijentima. Budući da ga i sama primenjuje u svakodnevnom radu, pouzdano zna da su njegove performanse nenadmašive.
Pročitajte još i: Modernizujte i pospešite svoje poslovanje softverskim upravljanjem >>

Trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023  – Pandemija kao permanentno kritična tačka

Sa nastankom Kovid-19 pandemije, fasiliti kompanije su adaptirale servisne aktivnosti prema zahtevima koje je opasni virus nametnuo. Iako su radne obaveze mnogi ispunjavali od kuće, određene delatnosti nisu imale mogućnost izmeštanja. Zato je poseban akcenat stavljen na sterilizaciju radnog prostora i taktilnih površina. Pogotovo u zdravstvenim ustanovama, prehrambenim fabrikama i drugim osetljivim objektima.

Čak i nakon četiri godine od početka pandemije i relativne normalizacije procesa rada, stvari se nisu mnogo promenile. Virus je prisutan u nešto slabijem intenzitetu, ali i dalje izaziva strah od oboljenja. Zato pojačano čišćenje i dezinfekcija radnih prostorija nisu više tzv. nova normala, već zlatni standard koji će biti na snazi i u 2023. godini.

Upravni odbori kompanija su u pripravnosti da ispune higijenske norme u svojim kancelarijama i drugim radnim jedinicama kako bi obezbedili zdrave uslove rada.

trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023. invekta 3

Foto: Pexels, Yan Krukov

Fasiliti timovi su i više nego spremni da im u tome pomognu. Zahvaljujući holističkom pristupu održavanju komercijalnih objekata, na sve izazove odgovaraju pravovremeno i apsolutno efikasno. Primenom najsavremenijih protokola čišćenja, poboljšavaju održavanje higijene i ispunjavaju najviše zdravstvene propise.

Pročitajte još i: Čišćenje i dezinfekcija poslovnih objekata – Deo naše ekspertize >>

3. Nova rešenja za stare probleme u održavanju objekata – Upravljanje u skladu sa svetskim ekološkim normama

Rashodi koje određena kompanija ima ne odnose se samo na zaposlene i sredstva za rad, već i na utrošak termo, hidro i elektroenergije. Sa stanovišta kontinuuma održivosti i eco-friendly poslovanja, nepotrebno rasipanje energenata se ne može drukčije sagledati nego kao, u najmanju ruku, nesmotreno. Ono ne samo da reprezentuje rad na sopstvenu štetu, nego i korporativnu neodgovornost prema ekosistemu.

Savremeni poslovni svet na takvo postupanje zasigurno ne gleda s odobravanjem jer su klimatske promene svakog dana sve evidentnije.

S obzirom na globalizam interakcije među kompanijama, informacije o odsustvu brige o prirodnim resursima i očuvanju životne sredine preduzeću mogu doneti samo negativne poene.

Zbog toga je od primarne važnosti angažovati firmu koja će rukovoditi HVAC-sistemom i otpadom, te održavati poslovni objekat na način koji stvara higijenski ispravno i bezbedno okruženje.

Zahvaljujući senzorima kvaliteta vazduha, automatskom regulisanju temperature, pametnim elektrobrojilima i vodomerima, stiče se instant uvid u kontaminaciju vazduha i vode. Pored toga, i u suvišan rashod električne i toplotne energije, odnosno energije za hlađenje. To će reći: u celogupnu energetsku efikasnost građevine.

Pročitajte još i: Šta je sindrom bolesnih zgrada i da li je prisutan kod vaših zaposlenih? >>

Rezime: koje beneficije nam donose trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023?

Fasiliti menadžment u Srbiji (kao i druge privredne i uslužne delatnosti) nastoji da prati sve vidove modernizacije procesa održavanja prevashodno komercijalnih objekata.

Kada govorimo o upravljanju građevinama s velikom upotrebnom vrednošću, zahtevi su mnogo viši u odnosu na stambene komplekse. Obim i složenost održavanja biznis-objekata prosto nameću primenu inovacija ne bi li svaki aspekt bio adekvatno pokriven.

trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023. invekta 4

Foto: Unsplash, Carl Newton

Ukupna efikasnost zgrada koje se koriste u poslovne svrhe zavisi upravo od sveobuhvatnog pristupa transformacijama koje donose fasiliti trendovi. Vodeći među njima, kako je rečeno, jeste softver za upravljanje objektima, podržan snažnom analitikom i responzivnošću za mobilne uređaje.

I na posletku, odaćemo vam jednu tajnu: kada su u pitanju trendovi u održavanju poslovnih objekata 2023, Invekta je već onde – trendseter par excellence!

Stoga, popunite formular ispod ovog teksta ako želite:

  • da se bliže upoznate sa softverskim upravljanjem održavanja poslovnih objekata;
  • da saznate kako se softver konfiguriše prema vašim potrebama;
  • kako naš softver može doprineti ispunjenju vaših strateških ciljeva.

[wpforms id=”1222″]

 

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu unosa)

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.