Higijensko rešenje za kritične poslovne prostorije

Početna 5 Čišćenje poslovnih prostora 5 Higijensko rešenje za kritične poslovne prostorije
0
(0)

Čišćenje kritičnih poslovnih prostorija (serverskih soba, fizičkih, hemijskih i farmaceutskih laboratorija, operacionih sala i ordinacija, prehrambenih fabrika) nalaže poseban pristup i organizaciju. Enterijeri poput navedenih morali bi biti higijenski tretirani na najdelikatniji način prevashodno zbog svoje specijalne namene i sadržane opreme.

Pročitajte još i: Diskretno i sigurno čišćenje banaka >>

Zašto je specifično čišćenje kritičnih poslovnih prostorija?

U korelaciji sa tehničko-tehnološkim održavanjem, čišćenje kritičnih poslovnih prostorija je neizostavni deo sveukupne brige o datom objektu. Da bi ostvarile svoj puni potencijal, komandne sobe u elektronskim i energetskih postrojenjima ne smeju biti ometane nikakvim faktorima. Prljavština je svakako jedan od njih.

čišćenje kritičnih poslovnih prostorija invekta 2

Foto: Unsplash, Toon Lambrechts / Freepik / Freepik, Peoplecreations

Isto vredi i za pomenute tehničke prostorije u kojima su pohranjeni važni softverski podaci ili za one namenjene hirurškim zahvatima / mikrobiološkim analizama. U takvim i sličnim ambijentima se zahteva maksimalan stepen higijene, a u medicinskim – sterilnost. Razlog ovakvog, rigidnog zahteva je očit: svaka mogućnost za kontaminaciju patogenima mora biti otklonjena.

Pročitajte još i: Higijensko održavanje bolnica i domova zdravlja – Naš doprinos zdravstvenoj nezi >> 

Koja sanitarna etapa je obavezna u posebnim medicinskim objektima?

S obzirom na to da operacione sale moraju biti uvek spremne čak i za neplanirane intervencije, njihova besprekorna čistoća ne sme biti ni u kom trenutku upitna.

To važi i za postoperativne, šok-sobe i odeljenja intenzivne nege. Zato se tzv. medicinsko čišćenje sprovodi kontinuirano tokom dana, od plafona do poda, a svi uređaji i mobilijar se na kraju obavezno dezinfikuju. Instrumenti se, naravno, sterilišu, što se vrši u specijalnim aparatima – sterilizatorima.

čišćenje kritičnih poslovnih prostorija invekta 3

Foto: Freepik, Usertrmk / Freepik

Kada su u pitanju fabrike za proizvodnju hrane, dezinfekcija je takođe obavezan korak u higijenskom tretiranju i zdravstvenoj zaštiti namirnica (bez obzira na vrstu). Jer, samo se ovim postupcima može osigurati da finalni proizvod do krajnjih korisnika stigne bakteriološki ispravan.

Pročitajte još i: Čisto, čistije, najčistije – Uredno kao apoteka! >>

Kako se higijenski zbrinjavaju komandni centri?

Budući da se nova preduzeća neprestano otvaraju, a velike korporacije postaju još veće, to raste i potreba za centrima koji skladište elektronske podatke.

Za izgradnjom svakog data-centra, sledi plan redovnog, organizovanog i sistematičnog čišćenja.

Tehničke prostorije sa maksimalnom zaštitom (serverske sobe, komandne prostorije / tornjevi u elektranama / na aerodromima) imaju vrlo specifičnu ulogu. Njihova svrha je održavanje kontinuiranog rada informatičkog sistema, odnosno upravljanje visokotehnološkom opremom i postrojenjima. One su, dakle, „mozak” svakog modernog kompleksnog koncepta menadžmenta.

Čišćenje kritičnih poslovnih prostorija ovog tipa izuzetno je važno kako bi se izbegle neželjene situacije, potencijalno opasne. Npr., ni u jednoj od njih ne sme biti otpadaka, prašine i paučine, kao ni masnoće i kontaminata. U svrhu uklanjanja svih nepoželjnih i rizičnih čestica, Invekta koristi industrijska sredstva i visokoefikasne vakuumske mašine za pranje podova sa trostrukom, HEPA filtracijom vazduha.

Redovnim i strogo pažljivim održavanjem higijene, predupređuju se kritični kvarovi opreme koji mogu nastati usled kontaminiranja česticama iz vazduha. U tome je značaj specijalizovanog tehničkog čišćenja.

Stakla na ormarima u serverskoj sobi morala bi uvek biti čista kako bi se i najmanje upozorenje moglo lako očitati i sačuvati informatičko jezgro kompanija.

čišćenje kritičnih poslovnih prostorija invekta 4

Foto: Invekta / Freepik, Nuraghies

To se odnosi i na komandne table sa mnoštvom dugmadi i lampica za kontrolu složenih industrijskih postrojenja (elektrane, toplane i sl.). Svaki broj na instrumentima je potrebno da se jasno očitava kako bi se pratila merenja relevantnih parametara i osigurale energetska efikasnost i bezbednost.

Ne treba posebno isticati: merači prekriveni nanosima prljavštine su ravni hazarderstvu, a neočišćeni rizikuju ozbiljnu opasnost.
Pročitajte još i: Čišćenje solarnih panela na fabrikama i halama znači veću energetsku snagu! >>

HVAC sistem i čišćenje kritičnih poslovnih prostorija

Vazduh kontaminiran prašinom, dlačicama i virusima neprijatelj je ne samo zdravstvenih ustanova, nego i skladištenja podataka. Higijeničarski timovi zato posebnu pažnju obraćaju na uklanjanje i najfinije prašine. Pogotovo nakon izgradnje objekta, okončanja finalnih zanatskih radova i grubog čišćenja.

Kada objekat krene sa radom, akcenat se, osim na higijenu površina, obavezno stavlja i na HVAC (sistem grejanja, ventilacije i hlađenja). Ovaj sistem je od krucijalne važnosti kada je reč o objektima bez prirodnog provetravanja. Zato njegova čistoća nikada ne sme biti diskutabilna. Na prvom mestu zbog potencijalnog razvoja sindroma bolesnih zgrada.

Ali, i zbog potencijalnog pregrevanja visokotehnološke opreme i kablova u server-sobama, koje bi rezultiralo prestankom napajanja. Jasno je da bi prekidi u radu značili ogroman finansijski gubitak. Zato je od vitalnog značaja specijalizovanim licima poveriti zadatak čišćenja ovakvih, „čistih” zona i higijensko-tehničku brigu o HVAC-sistemima.

Stručni timovi Invektinih higijeničara, sa najboljom opremom, mogu uredno održavati higijenu HVAC-a. Zahvaljujući robotima, čak i njegovih teško pristupačnih delova.

Kako bi čišćenje kritičnih poslovnih prostorija sprovodili efikasno i uz maksimalne mere opreza, prolaze kroz specijalnu obuku. Naše iskustvo pokazuje da je to jedini ispravan put da se osigura nesmetano funkcionisanje serverskih i drugih sistema. Čak i u hitnim, kriznim situacijama.

Pozovite nas i saznajte na koji način vršimo softverski monitoring nad svim etapama održavanja higijene u poslovnim objektima, pa i u onim kritičnim. A, ukoliko budete bili zainteresovani za ovakvu modernizaciju svog poslovanja, softver vam možemo ustupiti na besplatno korišćenje.

Pročitajte još i: Šta je HVAC sistem i zašto je bitno da uvek radi kao sat? >>

 

POSLEDNJE SA BLOGA

INSTAGRAM

FEJSBUK

Ako vam se svideo sadržaj članka, podelite ga s kolegama i prijateljima.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili.

Koliko je ovaj sadržaj koristan za vas?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Žao nam je što vam ova objava nije bila korisna!

Poboljšajmo ovu objavu!

Recite nam kako možemo da poboljšamo ovu objavu?

Ocena čitalaca

(Ocena je izneta na osnovu unosa)

0 Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ko radi, taj i – prlja!

A, mi smo svuda gde se radi.
Naši klijenti to potvrđuju.